ME TULEMME TAKAISIN! – Miesten tie vei Kolmoseen

Vantaan Jalkapalloseuran miesten joukkueen kausi päättyi murheellisesti putoamiseen Miesten Kakkosen kovatasoisesta B-lohkosta ja Länsi-Vantaan ylpeys jatkaa ensi kaudella Kolmosessa.

Putoamisesta huolimatta viime syksynä julkaistun strategian mukaisesti Vantaan Jalkapalloseuran kirkkaana tavoitteena on kehittää joukkueen toimintaympäristöä ja toimintamahdollisuuksia sitä kohden, että Myyrmäessä pelataan tulevaisuudessa entistä korkeammilla sarjatasoilla.

VJS Vantaa Oy:n toimitusjohtaja Ville Dahlman katsoo luottavaisena tulevaisuuteen putoamisesta huolimatta ja uskoo vahvan perustan luomisen mahdollistavan seuran kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamisen strategiakauden aikana:

– Kilpaurheiluun kuuluvat myös tulokselliset epäonnistumiset ja tärkeintä tässä tilanteessa on se, miten me reagoimme tapahtuneeseen. Olemme käynnistäneet jo aiemmin kesällä toiminnan analysoinnin, jossa olemme tunnistaneet ne asiat, joissa emme ole riittävällä tasolla. Isossa kuvassa putoaminen Kolmoseen ei vähennä seuran panostuksia edustusjoukkueen toimintaympäristöön ja resursointiin, sillä tiedostamme aikuisjoukkueiden sarjatasojen merkityksen osana laadukasta pelaajanpolkua kohti ammattilaisuutta. Meidän tulee kuitenkin jatkossakin tarkastella erittäin kriittisesti tekemiämme valintoja ja ottaa epäonnistumisista opiksi, sillä kilpailu kovenee entistä enemmän jatkossa, Dahlman toteaa päättäväisesti.

SalPa oli vei voiton seuran 50-vuotisjuhlissa 20.8. (Kuva: Timo Takamäki)

Keskikesän notkahdus vei putoamiskamppailuun

Jopa historiallisen tasaisen Kakkosen B-lohkon osalta jännitys säilyi myös VJS:n osalta kauden päätöskierrokselle saakka. Kauden tuloksellisesti vahvasti aloittanut sekä Suomen Cupissa mallikkaasti esiintynyt joukkue kärsi keskikesällä niukkoja tappioita, jotka suistivat joukkueen putoamiskamppailuun.

Alkukauden kohokohtia olivat kotivoitto Klubi 04:sta sekä Tampereen Ilveksen reservijoukkueesta otettu vakuuttava 4-0 voitto, myös yhtenä suosikkina sarjaan lähtenyt Hämeenlinnan Jalkapalloseura sai poistua Myyrmäen Jalkapallostadionilta tappio niskassaan.

HJS:stä otetun kotivoiton jälkeen alkoi joukkueella tuloksellisesti heikko jakso, jonka aikana VJS voitti kahden kuukauden aikana vain Espoon Palloseuran kotikentällä ennen elokuun lopussa Kaarinasta haettua vierasvoittoa.

Seura reagoi putoamiskamppailuun joutumiseen vapauttamalla päävalmentaja Oskari Kujasen vastuusta kolme kierrosta ennen kauden päätöstä, jolloin Edward Finch otti joukkueen johdettavakseen kauden loppuhuipennukseen.

Joukkue ottikin kaksi hienoa voittoa, voittamalla HJS:n vieraskentällä 3-1 sekä ottamalla Grankulla IFK:sta vahvan esityksen jälkeen 1-0 kotivoiton Myyrmäessä. Valitettavasti muiden seurojen otteluista ei tuloksellista apua tullut, joten edes tappioon päättyneen päätösottelun voittaminen ei olisi riittänyt sarjapaikkaan tasaisessa lohkossa.

Kakkosen B-lohko oli huipputasainen (Kuvan lähde: Palloliiton tulospalvelu)

Uuteen kauteen vahvasti omaan tuotantoon uskoen

Länsi-Vantaan ylpeys tulee tavoittelemaan paluuta Kakkoseen suoraan ensi kaudella ja samalla seurassa pyritään kasvattamaan omavaraisuutta edustusjoukkueen pelaajiston osalta. Seuran urheilutoimenjohtaja Sebastian Söderholm näkee VJS:n tulevaisuuden valoisana putoamisesta huolimatta:

– Putoaminen Kolmoseen on luonnollisesti iso pettymys. Tämän vuoden Kakkosen lohko B oli erittäin tasainen ja kovatasoinen, varmasti yksi kaikkien aikojen kovatasoisimmista Kakkosen lohkoista. Lähdimme kauteen tavoitteena säilyttää sarjapaikka Kakkosessa ja uskoimme siihen loppuun asti. Saavutimme saman verran pisteitä kuin edeltävällä kaudella, mutta tänä vuonna se ei riittänyt. Ei ole kuitenkaan syytä vajota synkkyyteen, vaan analysoida mennyttä kautta, tehdä tarvittavat johtopäätökset ja pitää huolen siitä, että olemme tulevaisuudessa kokonaisvaltaisesti parempia.

Tilanne ei ole seurallemme uusi, sillä samassa paikassa oltiin kolme vuotta sitten.

– Putosimme Kolmoseen kauden 2019 päätteeksi ja nousimme heti seuraavan kauden jälkeen takaisin. Silloin keskiössä oli pääosin seuran omat juniorit vahvistettuna muutamalla kokeneemmalla laatupelaajalla. Meillä on seurassamme paljon hyviä nuoria pelaajia, jotka saanevat putoamisen myötä isomman roolin edustusjoukkueessa tulevalla kaudella, kuin mitä olisivat saaneet Kakkosessa. Näillä pelaajille putoaminen ei välttämättä ole huono asia, sillä ensiaskeleet miesten jalkapalloon on luonnollisesti helpompi ottaa Kolmosessa kuin Kakkosessa. Meillä on lisäksi paremmat resurssit käytössämme kuin aikaisemmin, joten pystymme varmasti vahvistamaan joukkuetta myös entistä paremmilla kokeneimmilla pelaajilla, kuin viime kerralla Kolmosessa, Söderholm arvioi.

Vantaan Jalkapalloseuran visio on olla Johtava urheilijoiden kasvattaja ja siihen liittyy paljon muutakin, kuin pelkkä edustusjoukkueen sarjataso. Keskiössä on, että edustusjoukkueemme voi olla nuorille tavoitteellisille pelaajille tulevaisuudessa entistä parempi ympäristö kokonaisvaltaisesti. Paluu takaisin Kakkoseen vuoden kuluttua, vahvempana kuin koskaan aikaisemmin, on ehdoton tavoite.

Matias Syrjäläinen (synt. 2005) löi itsensä läpi edustusjoukkueen avauskokoonpanoon. (Kuva: Timo Takamäki)

Ensi kauden joukkueen rakentaminen on käynnissä. VJS pystyy tarjoamaan pelaajille ammattimaisen ympäristön erinomaisissa olosuhteissa ympäri vuoden. Mikäli olet kiinnostunut kokeilemaan siipiäsi joukkueessa, tutustu tarkemmin trials-toimintaan. Joukkue palaa harjoitusten pariin viikolla 44.