”Yksi parhaista näkemistäni kenttävalmentajista” – Petteri Neuvonen VJS:n 2009-syntyneiden ikäluokkavalmentajaksi

 

VJS:n tuleva tekninen johtaja Kimmo Eronen kirjoittaa nimensä työsopimukseen kesken VantaaCup-vilskeen. Kätellään ja vaihdetaan kuulumiset. Ja lopuksi vielä yksi juttu. ”Onko sulla Kimmo vinkkiä, ketä kannattaisi rekrytoida seuraan valmentajaksi. 

– No Petteri Neuvonen on yksi parhaista näkemistäni kenttävalmentajista, Eronen sanoo tyynesti.

Näin alkoi VJS:n sopimusneuvottelut 24-vuotiaan, kurssia vaille kasvatustieteiden kandidaatin ja Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella opiskelevan Petteri Neuvosen kanssa. EsPan kasvatin ja seuran vahvan taustavaikuttajan (mm. EsPan hallituksen jäsen vastuualueenaan valmennus- ja kilpatoiminta) kanssa allekirjoitettiin kahden vuoden sopimus 2009-ikäluokan ikäluokkavalmentajan tehtävistä.

– Petteri on ollut meillä pitkään kiinnostuksemme kohteena. Mutta Kimmon kommentti nosti Petterin ykkösehdokkaaksi 2009-ikäluokan valmentajan rekrytoinnissa, valottaa urheilutoimenjohtaja Marko Kolsi.

Kokenut lasten valmentaja

Neuvonen on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut tekijä. Hänellä 10-vuoden valmentajakokemus 6-11-vuotiaden valmennuksesta ja 16-vuotta pelaajauraa, jossa parhaimmillaan Neuvonen on pelannut miesten kakkosta.

Hän on käynyt Palloliiton C+ -valmentajakoulutuksen, joka tähtää juuri lasten valmennukseen erikoituvien valmentajien koulutukseen.

– Petteri edustaa valmentajaprofiililtaan juuri etsimäämme tyyppiä. Hän on halunnut erikoistua lasten valmennukseen ja koemme, että juuri sille osastolle haluamme lisää osaamista. Samalla hänen kasvatustieteiden opiskelut, pitkä kokemus lasten valmentamisesta sekä lajiosaaminen pitkästä pelaajaurasta on varsin tärkeitä asioita meille, kommentoi Kolsi.

Ikäluokkavalmentaja vastaa ikäluokan toiminnan laadusta

Ikäluokkavalmentajan tehtävä on vastata koko ikäluokan toiminnasta urheilullisesta näkökulmasta. Hän valmentajaa ikäluokan ykköstasoryhmää ja on mukana kaksi kertaa viikossa kakkostasoryhmän toiminnassa. Valmennussuunnitelma tulee häneltä ja samalla myös käytännönläheinen sparraus valmentajille niin harjoitusten yhteydessä kuin muodollistenkin koulutusten muodossa.

– Ikäluokkavalmentajamallilla ponnistetaan kohti visiotamme olla ”Johtava urheilijoiden kasvattajaseura”. Haluamme, että kaikilla toiminnan tasoilla pelaajien kehittyminen – erinomaisen valmennuksen ja pelaajan laadukkaan arjen myötä – on ensisijalla. Oppiminen ja osaaminen luovat intoa ja kiinnittävät urheilulliseen elämäntapaan, intoilee VJS:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Yli-Rinne.

Ikäluokkavalmentajien apuna ja sparraajana toimii taas tekninen johtaja, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että yhteinen toimintamallimme jalkautuu, toteutuu laadukkaasti ja toteuttamisesta syntyvät kokemukset pääsevät muokkaamaan jatkuvasti tehokkaammaksi tapaamme toimia.

– Pelaajien oppiminen laitetaan nyt korostetusti toimintamme ytimeen ja siksi me tarvitsemme ikäluokkavalmentajia ja niihin ja muihin valmentajatehtäviin erinomaisia tekijöitä. Lisäksi teknisen johtajan avulla voimme varmistaa, että jatkuvan kehittymisen prosessi kehittää niin pelaajia kuin valmentajia, Kolsi kommentoi.

Haastattelemme Neuvosta itseään lähiaikoina.