VJS B1 ahkerana Ykkösen kauteen

VJS B1 joukkuekuvaHuhtikuun kuukauden joukkueeksi valittu VJS B1:n pelikausi alkoi jo talvella, kun ikäluokan SM-sarjapaikkaa haettiin kiivasti karsintasarjan peleissä. SM-sarjapaikka jäi niukasti saamatta, mutta ahkeruudella ja omaan tekemiseen keskittymisellä joukkue aikoo vallata B:n ykkösen.

B SM-karsinnoissa jätiin tiukasti ilman SM-sarjapaikkaa, mitkä fiilikset?

– Kyllähän se aluksi koville otti, eihän tappio koskaan tunnu hyvältä, toteaa joukueenjoihtaja Markku Vänskä. Itse näkisin kuitenkin ettei sarjatasolla ole valtavasti merkitystä. Kovia pelejä on tiedossa ykkösessäkin ja tärkeintä on kuitenkin keskittyä omaan tekemiseen. Jokainen voi keskittyä parantamaan omaa osaamistaan ja suorituksia. Meillä on hyvä valmennustiimi ja paljon annettavaa jokaiselle pojalla. Toivottavasti kaikki osaavat arvostaa sitä ja ottaa sen opin mitä on tarjolla.

VJS B1 Helmarit

Joukkueen tavoitteet tällä kaudella?

– Tärkeintä on kehittyä joukkueena ja tukea jokaisen yksilöllistä kehitystä. SM-karsintojen jälkeen on muutama pelaaja lähtenyt uusiin haasteisiin ja pari tullut lisää. Yhteensä vahvuudessa on 26 pelaajaa ja vielä suhteellisen terveinä. Luottavaisin mielin voi lähteä kauteen.

Joukkueen vahvuudet ja joukkuehenki?

– Valmentajat ovat kiitelleet poikia ahkeruudesta. Toivottavasti hyvä tekeminen säilyy koko kauden ajan. Joukkuehenki on kehittynyt positiiviseen suuntaan, yhteenhioutuminen on varmasti hienoimpia asioita joukkueurheilussa. Siinä ollaan hyvällä tiellä.

Joukkueenjohtaja on tärkeä osa joukkuetta, mutta tiimi muodostuu yhteisestä tekemisestä. Markku Vänskä  kirjoittikin upean tarinan B-junioreiden valmennuksessa mukana olevasta Harri ”Haba” Haapasesta, Mr VJS B1:stä.

Mr. VJS B1

Haalarimies Malmilta on luonut ryhtiä VJS:n B-junioreihin jo kahdeksan kauden ajan

”Lopettakaa se läpsyttely ja laittakaa siihen palloon vauhtia. Vastustaja syö teidät ensi viikonloppuna elävältä jos tuo löysäily ei lopu”. Valmentajan ääni täyttää koko Myyrmäki stadionin pakkasillassa. VJS:n B-juniorien harjoituksissa vauhti kiihtyy loppua kohden.

Harri ”Haba” Haapanen on ollut mukana B-junioreiden valmennuksessa ikäluokasta 92-93 alkaen, ensimmäisinä vuosina vastuuvalmentajana ja edelleen kakkosvalmentajana. Miehen jykevä hahmo on tuttu näky Myyrmäen hallissa ja kentillä. ”Luotettava, tunnollinen ja pidetty”, tiivistää VJS:n valmennuspäällikkö Jukka ”Komu” Koivurinta Haapasen roolia seurassa.

Pojille jäitä hattuun

Marraskuussa muodostettu uusi B1 karsii parhaillaan paikasta SM-sarjaan. ”Nykyiselle jengille täytyy antaa tunnustusta ahkeruudesta”, Haba myöntää. Treeneissä on jatkuvasti yli parikymmentä poikaa paikalla. Jokaisesta ikäryhmästä löytyy joukosta hyvää työmoraalia ja mukaan mahtuu myös vähemmän työteliäitä.

Valmentajan rooliin kuuluu kehittää ja kannustaa mutta myös laittaa pojille jäitä hattuun. Valmentaja pääsee seuraamaan myös joukkueen dynamiikkaa läheltä. ”Tänä vuonna nokkimisjärjestys on syntynyt aika vähällä eikä ole tarvinnut kovin korkealta pudotella poikia. B-junioreissa varsinkin vanhempi ikäryhmä luulee välillä olevansa suurempiakin tähtiä”, Haba nauraa.

Psyykkaaminen vahvuutena

Eri vuosien joukkueita on vaikea verrata keskenään. Samanlaisia porukoita, tosin taitotaso vaihtelee. Haba on tullut aina hyvin poikien kanssa toimeen ja osannut ottaa joukkueista parhaimman irti. ”Psyykkaaminen on mulla verissä. Pitää pystyä sanomaan suoraan asioita, muuten ei saa parasta pojista irti”, Haba kertoo aavistus jopa lämpöä äänessään.

Kääntöpuolena suoruudelle on joskus lyhyeksi käyvä pinna. ”Välillä on keittänyt yli ja annan kyllä senkin kuulua”, Haba sanoo.

Työmoraali tuli mukana omalta peliuralta

Haba on vienyt joukkueensa useamman kerran SM-sarjaan ja siellä on tähtäin tänäkin vuonna. Jarmo ”Jaska” Matikaisen johdolla valmennusosaaminen on tänäkin vuonna valtakunnan huippua. Valmentajana Haba uskoo kuitenkin eniten työmoraaliin.

”Omalta peliuralta Malmin palloseurasta mukaan tarttui kova tekemisen meininki. Työhaalarit kun muistaa pukea joka päivä päälle niin pääsee pitkälle, joukkueena ja yksilönä”, Haba vakuuttaa.

Teksti: Markku Vänskä, VJS B1 joukkueenjohtaja

Harri "Haba" Haapanen

Harri ”Haba” Haapanen

VJS B1