Velkan blogi: Miten tehdä strategian rakennusprosessi, jolla on vaikutusta

Velkka5

Tämä on hetki, kun sormet syyhyävät näppäimistöllä. Se hetki, kun innostava palaveri kiteytetään blogikirjoitukseksi, jotta opittu jää elämään, eikä vain valu kuin hanhen selästä muistin ulottumattomiin. Kiitos sparrauksesta Mika Nyholm.

Tässä ensimmäiset kirkastuneet ajatukset siitä, miten me lähdemme tavoittelemaan mahdollisimman tehokasta kasvustrategiaa. Ei mitään valmista mutta suuntaa antavia ideoita.

 1. PROSESSILLA TULEE OLLA KIRKKAAT TAVOITTEET JA PRIORITEETIT

Mikä tahansa tärkeä prosessi, jossa halutaan saada aikaan muutosta ja kehitystä vaatii kirkkaat tavoitteet ja työlle selkeät prioriteetit.

 • Meidän tulee ymmärtää  sisäiset odotukset, ulkoiset muutokset ja kilpailutilanne
 • Meidän tulee punoa erottuvuustekijöitä, jotka haisevat laadulta. Jotka kehittävät yhteisöstämme sen jäsenille yhä tärkeämmän ja ulkopuolella oleville imun tulla mukaan tai toimia yhteistyössä kanssamme.
 • Kirkastaa missiomme ja visiomme
 • Valita tavoitteet ja toimenpiteet, joilla visiota lähetään tavoittelemaan ja missiotamme toteuttamaan
 • Rakentaa uskottava toiminta- ja seurakulttuuri, joka tukee ja edesauttaa onnistumista
 • Suunnitella tehokas jalkautus (josta kirjoitan myöhemmissä blogeissani)
 1. HALLITUS PÄÄTTÄÄ JA ESITTÄÄ KEHYKSEN, TYÖRYHMÄ TYÖSTÄÄ, YHTEISÖ KEHITTÄÄ KOMMENTEILLA MATKAN VARRELLA

Hallituksen tehtävä on luoda työlle kehys. Omin sanoin, pienillä vapauksilla, voin kuvata tätä kehystä seuraavasti:

”Tavoitteemme on luoda koko seurayhteisöä koskettava VJS:n tiekartta kasvuun ja kehitykseen. Haluamme yhä paremmaksi lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan järjestäjäksi ja jalkapallotoiminnan erityisosaajaksi. Haluamme tarjota jalkapalloa erilaisille kohderyhmille ja olla paikallisesti merkittävä liikuntatoiminnan järjestäjä ja alueellista yhteisöllisyyttä lujittava tekijä. Loppukäyttäjän tai sidosryhmien tulee voida kokea, että me olemme lasten ja nuorten asialla.”

Se, mitä tämä tarkoittaa tavoitteiden ja toiminnan tasolla, sen kanssa työskentelee strategiatyöryhmä, joka raportoi työstään hallitusta, joka vastaa lopullisesti strategian hyväksymisestä.

Koko prosessin ajan koko VJS-yhteisö pääsee kommentoimaan työn hedelmiä ja vaikuttamaan suuntaan valitun kehyksen sisällä.

 1. KULTTUURI SYÖ STRATEGIAN AAMUPALAKSI – SIKSI PELIKIRJA

Strategia ei riitä, jos halutaan tuloksia. Onnistumisemme ratkaisee lopulta seura- ja toimintakulttuurimme. Strategiaprosessin keskeinen tavoite onkin luoda pelikirja, joka on alusta sellaiselle toiminnalle, joka luo strategian toteuttamisen mahdollistavaa toimintakulttuuria.

Pelikirja on ikään kuin toimintalinjan lisäksi koko seuran toimijoiden yhteiset pelisäännöt, joka ulottuu tapoihin toimia toimintakulttuurin kannalta tärkeissä tilanteissa.

 1. TAVOITTEENA TUNNE – ARVOISTA ARVOLUPAUKSIIN

Koska on selvää, että toimintamme on olemassa seurassamme jalkapalloa harrastavia varten, on keskeistä, että tavoitteet tulee lähteä harrastajien lähtökohdista. Siksi valitut arvot tulee kuvata arvolupauksina jäsenistölle.

Lähtökohtaisena tavoitteena meille on tunnekokemus, jonka toimintamme tulisi päivästä ja vuodesta toiseen jättää osallistujille. Me haluamme, että lapset, nuoret ja heidän vanhempansa kokevat, että he ovat tärkeitä ja merkityksellisiä. Ja, että VJS on heitä varten ja he ovat osa yhteisöä.

Veli-Matti Yli-Rinne

Kirjoittaja on VJS:n toiminnanjohtaja, jonka mielestä onni on tehdä.
Kirjoitus on toinen osa VJS-seuratoimintametodi kirjoitussarjasta

Aiemmat blogikirjoitukset

 1. Ole parempi ja menesty
 2. Valmentajuuden tilinpäätös
 3. Faija
 4. Voittamisesta ja kakun leipomisesta
 5. Värisevä sielu
 6. Kirkkaus on merkityksellisyyden ydin