Suomen mestaruus-kisoihin 70-vuotiaana

Kunnioitettava määrä jalkapallokokemusta, herrasmiesten elkeet, intoa, iloa ja jalkapallojuhlan tunnelmaa. Siitä on tehty ikämiesjalkapallo silloinkin, kun pelimiehillä on ikää 70 vuotta ja risat.

VJS:n nimellä pelaava joukkue – täynnä 70-vuotiaita herroja – on jo vuosien ajan osallistunut ikämiesjalkapallon valtakunnalliseen JKKI70-SM-turnaukseen. Vuonna 2016 joukkue otti Pekka Hämäläinen SM70-turnauksessa hopeasijan ja ansaitsi sillä samalla järjestelyoikeuden vuoden 2017 SM-lopputurnaukseen. Vuoden 2017 SM70-turnaus pelataankin elokuussa Vantaalla, Myyrmäen urheilupuistossa.  Joukkueiden määrä ei välttämättä päätä huimaa, sillä vuonna 2016 osallistuvia joukkueita oli viisi: VJS:n lisäksi peliryhmän saivat koottua Ilves, HIFK, Valtti ja Konkarit. Määrästä huolimatta laatu on taattua ja tapahtumassa oli silloinkin suuren jalkapallojuhlan tuntua. Tänä vuonna odotusarvona on yhtä arvokas tapahtuma, jossa katsojien on syytä ottaa hattu päästä: 70-vuotiaiden taiturointi pelikentällä on hatunnoston arvoinen suoritus.

Mitä ikämiesjalkapallo vaatii pelaajilta, kun ikähaitari on 70 ja yli? Ottelut pelataan puolen kentän kokoisella alueella, 7 vastaan 7-pelitavalla. Osallistumisoikeus on 70-vuotta täyttäneellä tai sitä vanhemmalla pelaajalla. Peliaika SM70-turnauksessa on 2 x 12,5-20 minuuttia, riippuen osallistuvien joukkueiden määrästä. VJS:n joukkueessa pelikokemusta riittää ja sen varjolla myös huumoria. Tammikuussa 2017 VJS-joukkue pelasi Aktia Areenalla ystävyysottelun ”nuorukaisia” vastaan, sillä vastustajaksi saatiin Käpylän Pallon kuusvitoset (65-vuotiaiden joukkue). Kentän laidalta seuratessa ajatus hidastempoisesta jalkapallo-ottelusta osoittautui aivan vääräksi. Tempo oli pelaajien ikä huomioiden yllättävän vauhdikasta, mutta ennen kaikkea viihdyttävää jalkapalloa: tässä ei turhaa hötkyilty, vaan pelaajien pitkä kokemus näkyi älykkäänä sijoittumisena kentällä ja taitavina syöttöinä: pallo tavoitti kanssapelaajan ilman ylimääräistä säntäilyäkin.

VJS:n KKI70-joukkueen pelaaja Jussi Toivola on huumorimies. – Ei siitä ole kuin 65 vuotta, kun olin D-junioreiden piirijoukkueessa voittamassa piirimestaruuden, hän veistelee. Viikko-ohjelma on tiukka, sillä jalkapalloharjoituksissa Toivola käy kahdesti viikossa ja päälle muu liikunta, jota on paljon. – Ja toki SM-kisoihin osallistutaan joka vuosi, Toivola jatkaa. Pelaajien kuntotaso ja liikkuvuus ovat sitä luokkaa, että äkkiseltään pelaajien ikää voisi luulla huomattavaksi nuoremmaksi. Jalkapallo on auttanut pitämään rautaiset miehet kunnossa ja joukkuetoiminta tuo arkeen hyvän verkoston ja ystävyyksiä. – Kyllä tämä viikon paras hetki on, toteaa joukkue yhdestä suusta.