VJS:n urheilutoimenjohtaja luotsaa seuran valmennuslaivaa

20160209_163553VJS-metodin sisällöstä ja sen kouluttamisesta vastaavat seuran urheilutoimenjohtaja ja päätoimiset valmentajat. Jotta kasvot  tulevat kaikille tutuksi, esittelemme päätoimiset valmentajamme myös seuran viestintäkanavissa haastatteluiden muodossa. Nyt palstatilaa saa ansaitusti arvostettu valmentajamme, VJS:n urheilutoimenjohtaja Jukka Koivurinta. 

Kiireinen mies, mutta aina rauhallinen olemus. Luotsaa valmennuslaivaa ammattitaidolla. Herättää kunnioitusta ja arvostusta. Ei halua valokeilaan, ei sitten millään.  Ei kahmi itselleen kunniaa vaan antaa tiiminsä loistaa, itse taustalla tukien. Kokemusta on enemmän kuin monilla yhteensä. Suuri, hieno mies.  Arvostettu työntekijä, kaikille tärkeä VJS:n työyhteisön jäsen. Kuka hän on?

Kuka olet ja mitä teet VJS:ssä?

Olen Jukka Koivurinta eli Komu, VJS:n urheilutoimenjohtaja.

Kerro pelaaja- ja valmennustaustastasi lyhyesti?

Pelasin junnuvuosina HJK:ssa ja sitten aikuisena kakkosessa, eniten pelejä ykkösessä mutta myös Liigassa Ponnistuksessa. Juniorivuodet olin myös poikamaajoukkueissa ja pelasin poikien maajoukkuepelejä. Valmentajakoulutuspohjani on A-lisenssi ja tosiaan valmennuskokemusta on hyvin pitkältä ajalta niin HJK:ssa kuin VJS:ssäkin.

Miten päädyit töihin VJS:ään?

Tulin tänne v. 2009, kun seura haki päätoimista valmennuspäällikköä. Sitä ennen olin oman toisen päätoimeni ohella HJK:ssa oto-joukkuevalmentajana yli 10 vuotta ja oli pitkään ollut unelma saada tehdä töitä jalkapallon parissa päätoimisesti.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

”Ei sellaista ole”,  naurahtaa Komu.  ”No päivät on aina ihan erilaisia ja vaihtelee. Illat menee kentällä, samoin usein viikonloputkin etenkin nyt kun taas tällä kaudella on myös joukkuevalmennusta”, P01/1-joukkuetta luotsaava Komu toteaa. ”Mutta vastapainoksi on joustava työ ja päiviä pystyy suunnittelemaan melko soveltavasti.”

Komu, mikä on parasta työssäsi urheilutoimenjohtajana?

”Pakko todeta, että kyllä parasta on nähdä, kun pelaajat kehittyy ja pääsee eteenpäin. Tästä hyvä tuore esimerkki on pelaaja Paavo Ahola, joka tuli meille vuosi sitten B-junioreihin ja nyt jo siirtyi Liigaseuraan FC Lahteen. Niistä on aina iloinen. Tälle kaudelle otin taas oman joukkueen valmennusvastuun joukkueessa. Pari vuotta olin valmentamatta ja sitä ennen valmensin pari kautta. Tietyin väliajoin on saatava valmentaa joukkuetta, että pysyy tavallaan ajan tasalla. Sen kautta asioita hallinnossa ja suunnittelussa pystyy pohtimaan ihan eri kantilta taas. ”

Tämä vastaus on todella helppo uskoa. Alkukysymyksiin  omaan tyyliinsä rauhallisella äänenpainolla ja turhia hötkyilemättä vastaillut Komu suorastaan hypähtää ilmaan jalkapallonurmella, kun päästään valmentamisen ytimeen. Innostuneesti hän kertoo P01-joukkueen harjoitusviikon sisällöstä – jopa niin tarkkaan, ettei hastattelija ehdi kaikkea kirjata ylös: ”Maanantaisin tehdään… ja tiistaisin on vuorossa… ja sitten vähän kevyemmin… ja torstaina sitten ne 11v11 pelit Naisten liigajoukkueen kanssa ja …”. Tämä mies elää täysillä jalkapalloa – kentällä valmentaja on aivan elementissään, kuten arvata saattoikin.
Millainen työntekijä omasta mielestäsi olet?

”No ei tuollaista itse pysty sanomaan, mutta siis sellainen että teen työni ja hoidan hommani. Urheilutoimenjohtajana on oltava tiimityöskentelijä ja sitten tietenkin tavallaan tiiminvetäjä. Päätoimisia valmentajia on urheilutoiminnan puolella kuusi ja lisäksi urheilutoiminnan kehityskoordinaattori sekä urheilutoimenjohtajana minä”,  kuvailee Komu valmennustiimiään.

Mitä VJS sinulle merkitsee?

Kaikki seuran arvot on tietenkin tärkeitä ja niiden eteen toimitaan joka päivä. Onhan jalkapalloseura tavallaan oma erikoinen työpaikkansa etenkin ihan säännölliseen toimistotyöhön verrattuna, mutta VJS on hieno yhteisö.

Mikä on Futisunelmasi?

Tämän kysymyksen kohdalla huomaa, että vastaamassa on pitkän kokemuksen niin pelaajana kuin valmentajana omaava mies. Hyvin realistinen mies. ”Ai Futisunelma? Niitä ei enää ole. Aikanaan oli unelmana ammattijalkapalloilijan ura ja se oli tavallaan lähelläkin, mutta ei enää ole omia futisunelmia.” Yleiseen futisunelmointiin ei tätä valmentajaa saa harhautettua. Asialliseen kysymykseen annetaan asiallinen vastaus, näinhän se on.

Tammikuussa haastateltavana ollut VJS:n  Talenttivalmentaja Stefu Wikström halusi esittää sinulle yhden kysymyksen, joten miten vastaat tähän: Komu, kumpi on tärkeämpää juniorijalkapallossa: peli vai lopputulos? 

”Molemmat on tärkeitä ja etenkin mitä vanhempien pelaajien kanssa toimitaan. Urheilu on kuitenkin sitä, että haetaan voittoa ja halutaan voittaa. Tietenkään sitä lopputulosta ei saa korostaa kuitenkaan liikaa.” Komu summaa.

Lopuksi urheilutoimenjohtaja voi huokaista helpotuksesta, kun hetki parrasvaloissa päättyy ja hän saa vierittää haastattelupyynnön taas yhden pykälän eteen päin. Ketä haastatellaan seuraavaksi ja mitä haluat häneltä kysyä? Hetken pohdinnan jälkeen tulee vastaus: ”Haastattele seuraavaksi maalivahtivalmentajaa Tommy Nordenswania ja kysy: Mikä on VJS:n salaisuus, kun meiltä tulee niin paljon hyviä maalivahteja?”

Niinpä, mikähän se salaisuus on? Maaliskuussa tämäkin asia selvinnee.

Kiitos Komulle haastattelusta! Ugh – Suuri Päällikkö on puhunut.