”Tärkeimpänä mittarina se, kuinka pitkään VJS-pelaaja voi kehittyä kotiseurassaan” – HJK ja VJS aloittavat laajan yhteistyön poikapuolella

”Epäonnistuminen on epärationaalista”. Näin kommentoi HJK ry:n puheenjohtaja Kai Koskinen, kun seuran urheilusta ja hallinnosta vastaavat henkilöt kokoontuivat hiomaan HJK:n ja VJS:n vuoden 2018 alusta alkanutta yhteistyötä Telia 5g Areenalle. Kommentti kuvastaa hyvin sitä uskoa, joka vallitsee sen tosiasian keskellä, että seurayhteistyöt eivät ole suomalaisessa jalkapallossa olleet menestystarinoita. Mutta nyt pelimerkit osoittavat voitonmahdollisuuksia. Ja siksi yhteistyön rakentamisen suunnittelu on tehty huolellisesti – varsinkin, kun siihen liittyvät visiot ovat molempien seurojen näkökulmasta erinomaisen tärkeitä.

** HJK-yhteistyön myötä VJS jää pois FC Lahti -united yhteisöstä. VJS:n tyttöjen yhteistyöseurana jatkaa PK-35 Vantaa

KESKIÖSSÄ PELAAJAT

Vaikka yhteistyön tavoitteen voisi helposti yksinkertaistaa siten, että VJS-pelaajat saavat pelaajapolun aina Ykköseen ja Veikkausliigaan asti ja HJK saa VJS:n kokoisen seuran pelaajapotentiaalin osaksi omaa pelaajakehitysputkeaan, on kyseessä syvempi ja toisaalta laveampi yhteistyö.

– Meille on ehdottoman tärkeää, että pelaajapolkumme ulottuu nyt kansalliselle huipulle. Olennaisempaa yhteistyössä on kuitenkin se, että kehitämme yhdessä HJK:n kanssa toistemme valmennustoimintaa. Näin myös VJS-pelaajan on mahdollista kehittyä ja elää laadukasta arkeaan lähellä kotia mahdollisimman pitkään, kommentoi VJS:n tekninen johtaja Kimmo Eronen.

– Meille yhteistyön yksi tärkeimpiä mittareita on se, miten VJS menestyy ja kuinka pitkään VJS-pelaaja voi kehittyä kotiseurassaan. Erityisesti nuoren pelaajan ja tämän perheen arjen sujuvuuden kannalta olisi parempi, jos matkustamista HJK:n harjoituksiin ei tarvitsisi aloittaa liian aikaisin. Yhteistyö tähtää ensisijaisesti molempien seurojen toiminnan laadun kehittämiseen yhteistyöllä ja vasta sen jälkeen siihen, että HJK saa VJS:n pelaajaputkesta toimintaansa erinomaisia nuoria pelaajia, linjaa HJK:n puheenjohtaja Koskinen.

KEHITTÄMINEN YHTEISTYÖLLÄ

HJK:n ja VJS:n organisaatioita voidaan monella tapaa pitää samankaltaisina. Tämä luo yhteistyölle hyvän pohjan. Molemmilla seuroilla on selkeät strategiat ja seuroja johdetaan näiden pohjalta pitkäjänteisesti. Seuroista löytyy vastinparit toiminnanjohtaja-, valmennusjohto- ja valmentajatasoilta. Yhteistyö pohjautuukin erityisesti näiden, eri alueiden asiantuntijoiden, yhteiseen tekemiseen ja sparraukseen.

Tämän lisäksi, HJK voi Veikkausliigan ja Ykkösen paikkojen sekä vahvan kaupallisen puolen myötä tuoda yhteistyöhön sellaista vipuvartta, jolla VJS saa merkittävää kilpailuetua. Vastaavasti, HJK näkee VJS:n laajan toiminnan ja seurayhteisön sekä seuran pitkälle kehitetyt prosessit ja osaamisen arvokkaana oman toimintansa kehittämisen näkökulmasta.

– Olemme innoissamme yhteistyön mahdollistamasta kehittymisestä. Olemme liikkeellä vahvasti samoilla arvoilla ja samanlaisilla tavoitteilla. Molemmat haluamme eturivissä kehittää suomalaista jalkapalloa, iloitsee VJS:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Yli-Rinne.

UUDENLAINEN YHTEISÖ KUMPPANEILLE

HJK:n ja VJS:n yhteisöissä pelaa yhteensä noin 5 000 lasta ja nuorta. Perheet ja muu lähipiiri mukaan lukien, joukko on jo useamman kymmenen tuhannen ihmisen kokoinen pääkaupunkiseutulainen vaikuttaja. HJK:n ja VJS:n yhteistyö tarjoaa kumppaneille kiinnostavan mahdollisuuden lähteä mukaan yhteiskunnallisestikin tärkeään toimintaan lasten ja nuorten liikuttamisessa ja kasvattamisessa kahdessa merkittävän kokoisessa kaupungissa.

Kaksi ammattimaisesti johdettua jalkapalloseuraa pystyy tuottamaan laadukkaita ja monipuolisia yhteistyömalleja, jotka vastaavat aidosti myös yritysten tarpeisiin liittyivät ne sitten näkyvyyden saamiseen, toiminnalliseen yhteistyöhön tai yrityksen haluun olla tukemassa yhteiskunnallisesti tärkeää toimintaa.

– Olemme törmänneet usein siihen, että yrityksen politiikka on, ettei yhteistyötä haluta tehdä minkään yksittäisen seuran kanssa. HJK:n ja VJS:n yhteistyö tuo ratkaisun tähän, ja uskon, että olemme yhdessä hyvin kiinnostava yhteistyökumppani, valottaa HJK:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen.

YHTEISTYÖSSÄ SEURAJOHTAMINEN MYÖS YTIMESSÄ

HJK ja VJS ovat yhteistyön myötä vahvasti sitoutuneet kehittämään yhdessä seurajohtamisen ja urheilun tukitoimintoja. Tarkoitus on, että seurat käyvät läpi toistensa prosesseja ja järjestelmiä ja kehittävät niitä yhdessä yhä paremmiksi.

– Erilaiset kehityshankkeet teemme yhdessä, kun lähdemme kehittämään järjestelmiämme tai luomaan kokonaan uusia palveluita, kommentoi VJS:n toiminnanjohtaja Yli-Rinne.

ESIMERKKINÄ MUILLE SEUROILLE – OMAT IDENTITEETIT VAHVASTI SÄILYTTÄEN

HJK ja VJS tavoittelevat yhteistyöllä, ja yhteistyön luomalla osaamispääomalla, vahvaa seurakehittämisen prosessia.

– Haluamme olla luomassa kestävää ja kehittyvää jalkapalloseurayhteistyötä, jonka hedelmistä erityisesti pelaajat voivat hyötyä. Kaiken tulee tähdätä pelaajien laadukkaan arjen kestäviin kehitysaskeliin, kommentoi HJK:n Muurinen.

HJK ja VJS eivät kuitenkaan ole sulauttamassa toimintojaan yhteen tai luomassa yhteistä seuraa.

– Onnistumisen edellytyksenä on, että molempien seurojen vahva kehittyminen jatkuu ja tämä tarkoittaa myös seurojen kulttuuria ja identiteettiä. Molemmat ovat, ja tulevat jatkossakin olemaan, vahvoja itsenäisiä organisaatioita, jotta voimme luoda toisillemme lisäarvoa. Uskomme saavuttavamme yhdessä asioita, jotka yksin jäisivät saavuttamatta, linjaa VJS:n puheenjohtaja Kaj Björkqvist.

– Yhteistyömme on valmis, kun VJS pelaa Veikkausliigaa. Sitten olemme onnistuneet täydellisesti, linjaa HJK Oy:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti pilke silmäkulmassa.

 

Lisätietoja:

 

Veli-Matti Yli-Rinne
Toiminnanjohtaja
Vantaan Jalkapalloseura
050 551 3141
veli-matti.yli-rinne(a)vjs.fi

Timo Muurinen
Toiminnanjohtaja
HJK
+358 50 543 8082
timo.muurinen(a)hjk.fi