VJS:n energisen tyttötrion tavoitteet: kehittyä pelaajana ja oppia valmentamista

VJS:n 2011-syntyneiden poikien ja tyttöjen ikäluokkien aloituskaudella kevään ja syksyn 2017 aikana on joukkueiden valmennusapuna ollut mukana tehokas tyttötrio: Anni, Salla ja Selma. VJS:ssä kasvaneet nuoret pelaajat ovat saaneet kuluvan kauden aikana ensimmäiset kosketuksensa valmennustoimintaan ja kehittyneet uudessa roolissaan yhtä aikaa pienten pelaajien kanssa.

2011-syntyneiden ikäluokkien toiminta käynnistyi huhtikuussa, jolloin Anni Kattelus ja Salla Laiteenmäki melkein heti alkumetreillä tarttuivat tilaisuuteen ja hyppäsivät mukaan 2011-syntyneiden tyttöjen valmennusrinkiin. Syysjaksolla Anni ja Salla kasvattivat valmennukseen käyttämäänsä ajankäyttöä ja tulivat vahvistamaan tyttöikäluokan lisäksi myös 2011-syntyneiden poikien apuvalmennustiimiä. Selma Rantala starttasi mukaan 2011-syntyneiden poikien apuvalmentajan rooliin elokuussa ja on päässyt hyvin mukaan 6-vuotiaiden jalkapallomaailmaan.

Nuoren valmentajan tehtävät ovat oivallinen paikka kehittyä ja oppia sitoutumista sekä saada uutta näkökulmaa jalkapallolajista. Innokkaiden ja energisten 6-vuotiaiden ryhmien toiminnan organisointi ja tilanteen hallinnassa pitäminen ovat asioita, joita pitää opetella. Koko ajan oppii paremmin hallitsemaan vauhdikkaita tilanteita ja mukana ollessa saa viikko viikolta enemmän varmuutta. – Olen oppinut tulemaan toimeen paremmin erilaisten lasten kanssa ja pitämään tilanteen hallinnassa, toteaakin 18-vuotias Anni Kattelus iloisena. – Harjoituksissa on ihan parasta nähdä lasten onnellinen fiilis ja se, miten lapset kehittyvät ja onnistuvat, Anni jatkaa. – Itse aloitin jalkapallon pelaamisen suurin piirtein saman ikäisenä esikoululaisena kuin nykyiset valmennettavani ja pelaan edelleen VJS:ssä. Tavoitteena on pelaaminen ja valmentaminen, Anni pohtii tulevaa ajankäyttöään.

18-vuotias Salla Laiteenmäki otti tänä keväänä kopin 2011-syntyneiden valmennustiimiin liittymisestä. – Kaverini oli mukana valmennustoiminnassa ja se kuulosti kivalta. Nyt olen jo oppinut ohjaamaan lapsia ja on todella mahtavaa liikuttaa lapsia ja työskennellä heidän kanssaan. Olen mukana myös VJS:n Futistiimeissä apuohjaajana. Pelaan VJS:ssä, aloitin 7-vuotiaana.  Tavoitteenani on jatkaa pelaamista, kehittyä mahdollisimman hyväksi ja oppia lisää valmentamisesta, toteaa Salla innokkaana.

17-vuotias Selma Rantala tuli mukaan VJS:n 2011-syntyneiden valmennustiimiin elokuussa ja pelaa itse VJS:n TB1-joukkueessa. – Innostuin mukaan valmennustoimintaan, koska pidän lasten kanssa toimimisesta ja olen itsekin pelannut lapsesta asti jalkapalloa. Syksyllä Selma lähti valmennustoiminnan lisäksi mukaan myös VJS:n 4-5-vuotiaiden Futistiimien apuohjaajaksi. – On mukava auttaa pieniä ja tavoitteenani onkin pelata mahdollisimman pitkää hyvällä tasolla ja jatkaa valmentamista myös mahdollisimman pitkään, Selma suunnittelee.

Ura valmentajana alkaa usein kipinästä, jonka toteuttamiselle osuu eteen oikea tilaisuus. Nuoren valmentajan polku alkaa usein apuohjaajan tehtävistä, joita VJS tarjoaa mm. kesäfutiskouluissaan sekä jalkapallokerhoissaan. Kokeneempien valmentajien ja ohjaajien rinnalla on helppo kehittyä ja tekemällä oppii. – Mukana oleminen ja valmentajan tehtävissä kehittyminen tuovat uusia näkökulmia koko lajiin ja antaa uutta perspektiiviä myös kasvamiseen pelaajana, toteavat tytöt yhdessä tuumin.

VJS tarjoaa urapolkua pelaajilleen myös erilaisissa ohjaajan ja valmentajan tehtävissä erityisesti seuran nuorimpien lasten joukkueissa sekä jalkapallokerhoissa. Kipinän syttymiseen tarvitaan vain oikea hetki sekä ripaus rohkeutta itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen.

 

Lisätietoa jalkapallokerho-ohjaajan tehtävistä kiinnostuneille: https://vanha.vjs.fi/blog/2017/09/28/14166/