Velkan blogi: Matkamme vuoden urheiluseuraehdokkaaksi

Tämä kirjoitus on tarina VJS:n matkasta nykyisenkaltaiseen toimintaan, omasta vinkkelistäni. Tarina sai upean tunnustuksen, kun VJS nimettiin yhdeksi viidestä ehdokkaasta Urheilugaalan vuoden urheiluseuraksi 2016. Ehdokkuus oli samalla upea piste yhden strategiakauden päätökselle.

Ryhdyin syksyllä 2009 entisen työnantajani Vantaan Jalkapalloseuran puheenjohtajaksi. Veri veti luokanopettajaopintojen ohella takaisin VJS:n toimintaan, jossa olin ollut eri tehtävissä lähes kahdeksan vuoden ajan. Vuoden irtiotto seuran toiminnasta oli antanut perspektiiviä, ja perspektiivi ideoita. Paljon ideoita.

Halusin alkaa ratkoa seuran toiminnan haasteita ja etsiä keinot seuran koko potentiaalin käyttöön. Erityisen houkuttelevaa se oli siksi, että koin VJS:n toimintakulttuurin mahdollistavan hyvinkin ketteriä ja rohkeita liikkeitä – sellaisia, joita myös omat kehitysideani olivat.

Konkreettinen visio ohjaa toimintaa

Ensitöiksemme meidän oli yhdessä hahmotettava, millaisessa tilassa VJS saavuttaisi täyden potentiaalinsa. Laadimme vision nimeltä ”Suomen paras kasvattajaseura 2016″. Tarkoitimme monella eri tasolla ihka oikeaa lasten ja nuorten kasvattamista, mutta visioimme myös sitä, että erilaisilla tavoitteilla ja unelmilla liikkuvat pelaajat saisivat kasvaa oman huippunsa mahdollistamiin mittoihin.

Juhlapuheita varten visiota ei rakennettu. Pyrimme tunnistamaan ne konkreettiset tavoitteet, joilla vision toteutuminen olisi mahdollista. Ja jottei homma menisi aivan mutu-toiminnaksi, laadimme parhaan kykymme mukaan tavoitteillemme mittareita, mikäli tavoite ei itsessään ollut jo määrämittainen.

Aloitimme työt heti. Jokaiselle tavoitteelle etsittiin ensimmäinen askel, se kirjattiin toimintasuunnitelmaan, ja sitten tarvittiin vain kainalohikeä. Teimme asioita yhdessä eri tasoilla, päätoimiset ja oto-ihmiset. Jokaisella kokonaisuudella oli kuitenkin nimetty vastuuhenkilö, jonka tuloskortissa tavoitteen saavuttaminen oli.

Talous kuntoon ja tavoitteet kirkkaiksi

Samaan aikaan laitoimme myös talouden ymmärryksen ja siten budjetoinnin ja seurannan täysin uudelle tasolle, mikä mahdollisti vision kestävän tavoittelun. Nyt ymmärsimme, mihin rahaa meni ja mistä sitä tuli. Pystyimme arvioimaan toiminnan muuttamisen ja kehittämisen taloudellisen merkityksen. Olimme kestävällä pohjalla ja kasvun polulla.

Työn merkityksellisyys kumpusi siitä, että kirkastimme olemassaolomme syyn. Missiomme oli järjestää alueellamme ”jalkapalloa jokaiselle”. Meille kaikki osallistujat olivat tärkeitä. Kehitimme urheilutoimintaamme, mutta avasimme myös yhä uudenlaisia mahdollisuuksia tulla kuningaslajiin mukaan.

Strategiakaudella 2011-2016 onnistumisemme näkyi ainakin seuraavissa asioissa:

 1. KASVU: Kasvoimme 2010-2016 lisenssipelaajamäärissä 30%.
 2. DROP OUT: Harrastamisen lopettaneiden vuosittainen määrä putosi 50% strategiakauden aikana.
 3. LAATUSEURA: VJS valittiin Palloliiton 11 laatuseuran joukkoon ja tasolle 4/5 laatuseura-arvioinnissa.
 4. MAAJOUKKUEPELAAJIEN MÄÄRÄ: Virallisia maajoukkue-edustuksia kertyi strategiakauden aikana nuorten ja aikuisten maajoukkueissa yli 70.
 5. KASVATTAJARAHAKORVAUKSET: VJS sai vuonna 2016 suurimmat kasvattajarahakorvaukset (miesten ja naisten korkeimmissa sarjoissa pelanneiden pelaajien mukaan maksettava korvaus) kaikista kasvattajaseuroista.
 6. TYYTYVÄISYYS: 87% VJS:n lasten ja nuorten vanhemmista suosittelisi toimintaamme ystävälleen.

Keskittyminen tuottaa kauaskantoisia tuloksia

Uskon, että asiat, jotka laitetaan fokukseen alkavat tapahtua. Me fokusoimme valmentamisen laatuun, pelaajapolkuihin, olosuhteisiin ja seurajohtamiseen.

Vaikka esimerkkejä ei käytännössä ollut, VJS aloitti palkkaamaan päätoimisia lasten valmentajia tukemaan valmentamisen laadun kehittämistä. Avasimme täysin uuden toimintamallin, ”Jalkapalloliikunnan”, ja palkkasimme kehityskoordinaattorin tätä uutta aluetta kehittämään ja kasvattamaan. Rakensimme kentän keskelle kylää Myyrmäkeen, sekä oman jalkapallohallin.

JALKAPALLOHALLIN! Saimme oman tilan, omilla väreillämme. Tämä on valtava juttu tarinassamme nyt, ja se on sitä myös tulevaisuudessa.

Seurajohtamisen laittaminen fokukseen johti myös allekirjoittaneen palkkaamiseen toiminnanjohtajaksi. Tämän VJS:n peliliikkeen onnistumista saavat arvioida muut, mutta ratkaisu kuvastaa hyvin VJS:ssa vallitsevaa kulttuuria: kun asia on fokuksessa, alkaa tapahtua.

Olemme strategiakauden aikana rakentaneet seuraa katsoen tietoisesti pitkälle eteenpäin ja valiten ratkaisumme siten, että ne rakentavat kestävää pohjaa menestyksekkäälle toiminnalle. Esimerkkejä kauskantoisista ratkaisuista:

 1. Kymmenen päätoimisen osaajan palkkaaminen
 2. 15 OTO-valmentajan ja ohjaajan palkkaaminen
 3. 300 viikoittain työskentelevän seuratoimijan voima
 4. Oma varustemallisto
 5. Oma pienituloisten tukijärjestelmä
 6. Toimintalinja
 7. VJS-metodi
 8. Omat harjoittelu- ja peliolosuhteet
 9. Vakaa talous

Ehkä nämä tekevät meistä yhden parhaista kasvattajaseuroista. Ainakin vuonna 2016 olimme monien mielestä yksi Suomen parhaista urheiluseuroista, kun VJS asetettiin ehdolle Urheilugaalan vuoden urheiluseuraksi.

Ehdokkuus on hyvä päätös yhdelle strategiakaudelle. Se on myös voimaannuttava alku uudelle kaudelle, jonka päätteeksi pyrimme olemaan vuonna 2020 ”Johtava urheilijoiden kasvattajaseura”. VJS ansaitsi ehdokkuuden ja toteutti strategiaansa kaikilla tasoillaan, se teki tämän yhdessä. Ja niin seuramme tulee tekemään myös uusien tavoitteiden aikakaudella.

Työ jatkuu. Ja se on upeaa se, sillä onni on tehdä.

 

Veli-Matti Yli-Rinne
Twitter: @vvVelkka

Kirjoittaja on VJS:n toiminnanjohtaja, jonka mielestä onni on tehdä.

 1. Ole parempi ja menesty
 2. Valmentajuuden tilinpäätös
 3. Faija
 4. Voittamisesta ja kakun leipomisesta
 5. Värisevä sielu
 6. Kirkkaus on merkityksellisyyden ydin
 7. Miten tehdä strategian rakennusprosessi, jolla on vaikutusta
 8. Kiitos innovoinnista VJS-yhteisö!
 9. Janne ja Stefu
 10. Seurojen Palloliitto ei tarvitse piiriorganisaatioita
 11. Tyytyväisyyskuplaan jämähtäneiden piiriorganisaatioiden sijasta seurojen Palloliitto luo vaikuttavia prosesseja
 12. Puheeni Komulle viimeisenä työpäivänä VJS:ssa