Jalkapalloammattilainen – kaikilla mittareilla

20160516_101344Pelannut yli 40 peliä nuorten maajoukkueissa, lähes 9 vuotta jalkapalloammattilaisena maailmalla, puhuu sujuvasti suomen lisäksi englantia, hollantia ja sloveniaa ja vähän myös serbokroatiaa, on hymyileväinen ja elämään positiivisesti suhtautuva jalkapalloseuran työntekijä. Kuka hän on? 

Kuka olet ja mitä teet VJS:ssä?

Olen Marko Kolsi, VJS:n urheilutoiminnan kehityskoordinaattori. Aloitin työt joulukuussa 2015. Työtehtäviini kuuluu nuorten lahjakkaiden A- ja B-junioreiden toiminnan kehittäminen VJS:ssä, yritysyhteistyö sekä nyt A-junioreiden valmentaminen ja joukkueenjohtajan tehtävät, valmentaminen -01 poikien ykkösjoukkueessa Komun apuna ja junnujoukkueiden valmentajien tuutorointi.

Millainen työntekijä olet?

-Olen varmaan aika samanlainen kuin muutenkin ihmisenä,  sellainen tunnollinen. Suhtautumiseni työhön on pitkälti samanlaista kuin suhtautumiseni urheiluun: halu menestyä ja tehdä asiat hyvin ja kunnolla, ammattimaisesti. Olen ammatissa, johon olen halunnut ja elän sillä tavalla omaa unelmaani, kun saa tehdä työtä, johon soveltuu ja johon on kykyä ja halua. Olen suorittanut Pelaajayhdistyksen kautta Palvelualan johtamisen akateemisen ammattitutkinnon (Tanska) ja tällä hetkellä jatkan siellä Sport Management-tutkintoa.

Mitä VJS Markolle sitten merkitsee?

Markon matka VJS:ään alkoi 6-vuotiaana, kun hän aloitti pelaamisen seurassa. Kasvattajaseura on miehelle todella tärkeä, mutta matka nappulapelaajasta seuran työntekijäksi sisältää monia vaiherikkaita vuosia ammattilaspelaajana kansainvälisillä pelikentillä. Kaikissa nuorten maajoukkueissa U15-U21 yhteensä yli 40 maaottelua pelannut Kolsi koki 17-vuoden kieppeillä, että ura jalkapalloammattilaisena voisi oikeasti olla mahdollista. Kotimaan pääsarjassamme Kolsi edusti Jokereita. 19-vuotiaana mies lähti sitten jo maailmalle, kun Hollannissa avautui pesti Willem II:sta ja matka jalkapalloammattilaisena kansainvälisillä pelikentillä kesti yhteensä lähes 9 vuotta. Hollannissa Kolsi viihtyi 3 vuoden ajan, pelasi siellä pääsarjatasolla avauksen pelaajana ja siirtyi sen jälkeen Sloveniaan, jossa ensimmäinen seura oli NK Maribor. Kuten useimmilla urheilijoilla, Markon ammattilaisvuosiin mahtui valitettavasti myös loukkaantumisia, mm. 2 eturistisideleikkausta ja nilkkavamma. –  Loukkantumisetkin opettavat ja kaiken kaikkiaan ulkomailla vietetyt vuodet olivat hienoja vuosia ja uran huippuhetkiä. Olen saanut pelata upeissa joukkueissa, hienojen pelaajien kanssa ja kohdannut pelikentillä paljon tunnettuja pelaajia. Pelasin seurassa, joka eteni Hollanti cupin finaaliin ja päästiin mm. Uefa Cupiin, jossa pelasin Monacoa vastaan avauksessa täydet 90 min, Kolsi kertoo leppoisasti upeasta urastaan.

Paluu Suomeen tapahtui vuoden 2013 keväällä, jolloin pelipaikka löytyi hetkeksi KäPa:sta ja sitten silloin Ykkösessä pelaavaan PK-35 Vantaan riveihin. Aktiivinen ammattilaispeliura keskeytyi lopulta – ei taitojen loppumiseen vaan terveyssyistä-  aiemmin kuin Kolsi olisi halunnut ja alkoi siirtyminen Uefa B-kurssin myötä jalkapallovalmentajaksi. – Nyt treenaan ja pelaan VJS:n miehissä ja nautin siitä tunnelmasta ja pelaamisesta, Kolsi nauraa.

 

Mistähän ihmeestä ammatilaisuran tehnyt pelaaja sitten oikein vielä unelmoi? Mikä on Futisunelmasi?

Ammattilaispelaajan uran tehneen miehen futisunelma liittyy tietenkin pelaamiseen ja sitten myös omaan työhön. – Nyt kun taas on voinut olla mukana pelaajana, niin unelma on pelata VJS:n miehissä niin kauan kuin pystyy ja auttaa sitä joukkuetta eteenpäin. Samalla unelma on työssä olla mukana kehittämässä VJS:ää ja taustalla muiden kanssa olla luomassa seurasta paikkaa, jossa jokaisella pelaajalla on mahdollisuus kehittyä ja  nousta omalle huipulleen, edistää seuran vahvistumista, seurayhteisöä ja nuorten lahjakkaiden pelaajien pelaajapolkua. Olen itse ulkomailla nähnyt, miten iso merkitys koko seuralle voi olla, että sillä on oma edustusjoukkue ja miten paljon se voi parhaimmillaan antaa koko seurayhteisölle, Kolsi pohdiskelee.

Viime kuussa haastateltu Tomi Romppanen halusi sinulta kysyttävän kaksi kysymystä: ” Mikä on sun paras muisto jalkapallouraltasi?” ja toisena kysymyksenä ”Slovenia vai Hollanti?” . Miten vastaat?

-Kyllä parhaat muistot liittyvät isoihin peleihin ja niissä pelaaminen. Esimerkiksi pelaaminen Monacoa ja PSV:tä vastaan pysyy aina mielessä, Kolsi kertoo. Mutta toiseen kysymykseen ei saada suoraa vastausta. – Ai Slovenia vai Hollanti… No diplomaattisesti joudun kyllä tähän vastaamaan, että molemmissa on hyvät puolet ja molempiin on jäänyt läheisiä ystäviä, joihin pidän yhteyttä. Molemmissa maissa olen lähiaikoina vieraillut ja varmasti jatkossakin vierailen. Sinne jäi myös hyvät kansainväliset kontaktit, joihin työnkin puolesta tulee varmasti jatkossa oltua yhteydessä.

Vietetään vielä hetki Myyrmäki stadionilla – Markolle silminnähden rakkaassa ympäristössä- ja annetaan miehelle yksi hänen ikuisista ystävistään: jalkapallo. Valokuvia on helppo napsia, sillä pallo ja tämä mies viihtyvät niin hyvin yhdessä, että sitä on leppoisaa katsella. Valokuvashetken jälkeen on aika siirtyä eteenpäin, vielä riittää VJS:ssä päätoimisia valmentajia, joita kuukausittain haastatellaan. Kuka siis haastatellaan seuraavaksi ja mitä haluat kysyä häneltä?

-Haastatellaan seuraavaksi Peku, koska istun toimistolla sen vieressä ja siinä pääsen läheltä ihailemaan hänen futisfaanaattisuuttaan, kun hän on kova Liverpool-fani. Kysy Pekulta, pienten lasten valmennuksen ammattilaiselta, että  ”Miten nuorille pelaajille opetetaan futiksen ensiaskeleet?” ja toisena kysymyksenä: ”Liverpool Kloppin alaisuudessa – odotetaanko jo triplaa?”

20160516_101410

20160516_101404